Je lichtkoepel opmeten, hoe doe je dat?

Oké, dus je wilt zeker weten dat je de perfecte lichtkoepel voor je platte dak bestelt. Geen zorgen, het meten ervan is eigenlijk makkelijker dan je denkt! Check deze handleiding, speciaal voor jou samengesteld, die je stap voor stap begeleidt bij het bepalen van de juiste maat.

Laten we meteen beginnen met meten!

Hoe meet je lichtkoepel op dagmaat

Stap 1: Meet de dagmaat van de lichtkoepel

De dagmaat is simpelweg de binnenmaat van de opstand, gemeten vanaf de bovenkant van de binnenranden (kijk maar naar de foto). Op deze site gebruiken we alleen dagmaten, allemaal uitgedrukt in millimeters voor het ultieme gemak.

Tip: Als je van buitenaf meet, dan kun je ook de overmeten maat opmeten. Hoewel je liever de dagmaat gebruikt (dan weet je 100% zeker dat je goed zit), kun je het ook via de overmeten maat meten.

Stap 2 (indien nodig): Overmeten maat lichtkoepel meten

Bij een renovatie begin je met de afmetingen van de bestaande koepel. Hou in gedachten dat de overmeten maat 160 mm groter is dan de daglichtmaat (maat B + 160 mm = overmeten maat), omdat de koepel rondom een flens van 80 mm heeft.

Voorbeeld: Een overmeten maat van 1160 x 1160 mm betekent een daglichtmaat van 1000 x 1000 mm.

Overmeten maat lichtkoepel opmeten
Lichtkoepel overzicht maten opmeten

Stap 3: Controleer nogmaals de lichtkoepel maten

A = Dagmaat (binnenmaat van de opstand)

B = Daksparing of dakopening

Het is altijd slim om je metingen nog eens te controleren. Als je twijfelt, gooi dan een lijntje uit naar een professional.

Belangrijke Tip: Leg je meetlint plat en recht tijdens het meten. Kleine foutjes kunnen grote gevolgen hebben als het gaat om het passen van je lichtkoepel.

Met deze stappen moet je precieze metingen kunnen doen en de juiste lichtkoepel voor je platte dak kunnen uitkiezen. Onthoud: meten is weten!

En als je een visuele leerling bent, hebben we ook een video die je door het hele meetproces leidt. We vertellen je alles over ‘dagmaat’, ‘buitenmaat’ en ‘daksparing’, en delen handige tips om fouten te voorkomen. Het opmeten van je lichtkoepel wordt met deze gids een fluitje van een cent.